PEÑA NIETO OG MUREN MOD NORD

Uploadet på Politisk Orienterings side den 26. januar 2017

af Yngve Saxil Andersen

Mexico vil aldrig betale for nogen amerikansk mur. Sådan lød det fra Mexicos præsident Enrique Peña Nieto i går. Det er ikke første gang, at præsident Enrique Peña Nieto har meddelt naboen mod nord, at muren må de selv finansiere. Men selv om Enrique Peña Nieto gentagende gange har sagt, at han ikke agter at betale for muren, så har han muligvis ikke noget andet valg, for Mexico er mere afhængigt af USA end USA er af Mexico. Her er hvorfor.

1) NAFTA

I 1994 indgik USA, Canada og Mexico frihandelsaftalen NAFTA. Aftalen eliminerede told-og handelsbarrierer og gjorde det nemmere for parterne, at investere i hinandens lande. Siden NAFTA-aftalen blev skrevet under er Mexicos eksport til USA steget fra 3,8 mia. dollars til 20 mia. dollars. USA’s præsident Donald Trump har under valgkampen sagt, at han vil genforhandle NAFTA-aftalen og i denne uge, underskrev Donald Trump så et dekret om at genforhandle NAFTA.

Skulle Donald Trump gøre det sværere for amerikanske virksomheder at investere eller lægge told på mexicanske varer, ville det betyde et enormt tab af specielt produktionsvirksomheder i Mexico. Derfor er Enrique Peña Nieto afhængig af, at USA ikke er alt for mugne på Mexico, når aftalen genforhandles.

2) Pengestrømme

Mexicos økonomi er i høj grad afhængig af de pengestrømme, som mexicanske borgere i USA sender hjem til Mexico. I 2016 udgjorde de pengestrømme 2,8 procent af Mexicos bruttonationalprodukt. Skulle USA sætte en stopper for strømmen af disse penge, ville det være en katastrofe for den mexicanske økonomi.

3) Toldsatser

Donald Trump har tidligere sagt, at man f.eks. kunne lægge 35 procent told på mexicanske varer. Skulle USA vælge at gøre det, ville det også betyde et tab af arbejdspladser i Mexico, da USA er et meget vigtigt eksportmarkedet for Mexico.

Præsident Enrique Peña Nietos problem er derfor, at det er meget nemt for Donald Trump at få Mexico til at betale for grænsemuren. Samtidig er han under pres, af diverse politiske grupper i Mexico, for at få ham til at sætte hårdt mod hårdt. Desværre for Enrique Peña Nieto, så kan han sagtens true med at opsige handelsaftaler og lign. for USA er ikke afhængig af Mexico. Mexico er derimod afhængig af USA.

Præsidenten Enrique Peña Nietos eneste kort på hånden er reelt set den fare for USA, som et destabiliseret Mexico ville udgøre, men det er næppe et kort præsidenten vil true USA med, da Donald Trump nok bare kvitterer med at gøre muren ti fod højere.